Het verbod op plastic tasjes en duurzame alternatieven

4 januari 2016 Geschatte leestijd: 5 minuten
Het verbod op plastic tasjes en duurzame alternatieven

U mag per 1 januari 2016 geen gratis plastic tasjes meer meegeven aan uw klanten. Dit heeft Staatssecretaris Wilma Mansveld besloten in de strijd tegen zwerfvuil en onnodige verspilling van grondstoffen. Een goede zaak maar wat betekent dit concreet voor u als winkelier? In deze blog bespreken we hoe het zit en zetten we een aantal duurzame alternatieven op plastic tasjes op een rij.

Hoe zit het nu precies?

Simpel gezegd: u mag uw klanten geen gratis plastic tas meer meegeven bij hun aankoop. Dit geldt ook voor tassen met een plastic voering of coating (gelamineerde papieren tassen en andere soorten tassen met een laminaat aan de binnenzijde vallen dus ook onder deze regelgeving).

Er zijn echter een viertal uitzonderingen op het verbod. Naast deze uitzonderingen zijn er ook duurzame alternatieven op plastic tasjes. U mag wel een gratis plastic tas meegeven als het nodig is om:

  • losse voedingsmiddelen te beschermen tegen vuil en ziekteverwekkers;
  • lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet afgesloten verpakking af te vangen;
  • verspilling van voedsel tegen te gaan;
  • taxfree gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels (bijvoorbeeld op Schiphol) in een tas te sealen.

U mag uw klanten overigens wel een plastic tas aanbieden tegen een klein bedrag zoals bijvoorbeeld Albert Heijn dat doet. Als winkelier mag u de prijs daarvoor zelf bepalen. De overheid adviseert daarvoor een richtprijs van € 0,25. In veel andere landen is het overigens al heel gewoon dat voor plastic tassen moet worden betaald.

Plastic tassen uitdelen als reclame

Als ondernemer of winkelier is het niet verboden om plastic tassen uit te delen als reclame. Zolang dit maar niet gelijktijdig gebeurt met de verkoop van producten. Een plastic tas die u uitdeelt op een beurs met informatie materiaal valt bijvoorbeeld niet onder het verbod. Mocht u dit niet als reclame inzetten, dan noemen we later in deze blog genoeg duurzame alternatieven voor plastic tasjes.

Waarom dit verbod?

Door het verbod op gratis plastic tasjes, moet de milieuvervuiling worden teruggedrongen. Plastic tassen hebben een groot aandeel in het zwerfafval dat wordt gevonden op straat en in de oceanen. Plastic wordt gemaakt van olie of gas. Het is een niet-duurzaam materiaal dat wordt verkregen via een chemisch proces. Hierdoor duurt het volgens deskundigen wel honderden jaren voordat ze afbreken in de natuur, met alle gevolgen van dien.

Uit onderzoek is gebleken dat het verbod het gebruik van plastic tassen met 77% kan terugdringen. Daarmee kan het dus zeker bijdragen aan het terugdringen van plastic afval in de natuur. Om deze reden is het belangrijk dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van duurzame alternatieven op plastic tasjes.

Duurzamere alternatieven voor plastic tasjes

Als winkelier wilt u uw klanten graag voorzien van een stuk service in de vorm van het gemak van een tasje bij aankoop van producten. Bijkomend voordeel is dat de consument rondloopt met een tas met daarop uw logo of reclame boodschap. Door een duurzaam alternatief voor een plastic tas aan te bieden behoudt u uw doel en kunt u bovendien het bewustzijn van consumenten vergroten. Want niet alleen het gebruikte materieel van een tas bepaald de duurzaamheid. Het belangrijkste is dat duurzaam gedrag leidt tot het keer op keer hergebruiken van tassen. Wij zetten 4 duurzamere alternatieven voor u op een rij:

Katoenen tasjes

Katoenen- of linnen tasjes zijn de trend van het moment. U denkt ongetwijfeld direct aan de DILLE & KAMILLE tasjes die veelvuldig in het straatbeeld opduiken. De authentieke schoudertasjes zijn gemakkelijk weg te stoppen in een handtas en zijn zeker in de natuurlijke ecru kleur erg populair. De tasjes zijn scherp geprijsd en worden veelal in een kleur bedrukt met tekst of logo. Door de acceptatie als mode-item is uw doelgroep ongetwijfeld bereid ervoor te betalen. Steek aandacht in uw design of kies voor een gevatte tekst en uw katoenen tasjes worden een regelrechte hit. Deze katoenen tasjes zijn een duurzaam alternatief op plastic tasjes.

Opvouwbaar boodschappentasje

Het verbod op plastic tasjes maakt ook de weg vrij voor nog relatief onbekende producten zoals de foldaway shopper. Deze opvouwbare boodschappentasjes werden in 2014 al geïntroduceerd door HEMA. Ze zijn erg sterk en geschikt voor de kleine dagelijkse boodschappen. De tasjes gaan zo lang mee voordat ze slijten dat ze wel 1000 plastic tasjes kunnen vervangen. Deze tasjes zijn vaak op te vouwen in een nog kleiner tasje of etui. U stopt de tasjes zo ongezien weg in uw jaszak of hangt ze aan uw sleutelbos! Opbouwbare boodschappentasjes zijn een duurzaam alternatief op plastic tasjes.

Jute tassen

Jute is een plantaardige vezel die tot bijzonder sterke draden kan worden gesponnen. Omdat jute een natuurlijk product is zijn deze tassen volledig biologisch afbreekbaar. Jute tassen hebben we in vele verschillende types waardoor ze geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Met een jute tas geeft u een duidelijke boodschap af: maatschappelijke betrokkenheid staat voorop! Jute tasjes zijn een duurzaam alternatief op plastic tasjes.

Papieren tassen

Als laatste alternatief bieden we u papieren tasjes met gedraaid koord. Veel papieren tasjes zijn gemaakt van gerecycled kraftpapier, dat voor 98% bestaat uit huishoudelijk papierafval. Papieren tasjes hebben een veel luxere uitstraling dan plastic tasjes. Van de vier alternatieven is de papieren tas de meest goedkope variant als u kijkt naar aanschafwaarde. Echter papieren tasjes hebben als nadeel dat ze niet veel worden hergebruikt. Wanneer papieren tasjes bij het oud papier terecht komen worden ze overigens wel weer opnieuw gerecycled. Papieren tasjes zijn een duurzaam alternatief op plastic tasjes.

Tips voor duurzame alternatieven op plastic tasjes

U kunt ervoor kiezen deze tassen gratis uit te delen of ze tegen een vergoeding aan te bieden. Maar heeft u er weleens aan gedacht uw klanten te belonen met een duurzame tas als men voor een x bedrag besteedt? Steeds meer webshops werken op deze manier aan hun (offline) branding!

Alle genoemde alternatieven vindt u op Pinkcube.nl. We helpen u graag met het vinden van een geschikt en duurzaam alternatief voor de gratis plastic tas.

Deel dit bericht

Bekijk ook deze artikelen