Zo ga jij vanuit huis om met de veiligheidsrisico’s rondom privacy
Zo ga jij vanuit huis om met de veiligheidsrisico’s rondom privacy
28 januari 2021 Geschatte leestijd:
4 minuten
Het fenomeen ‘workspace from home’ is al bijna een jaar de normaalste zaak van de wereld. We hebben onze werkplek zo ingericht, dat we alle werkzaamheden online kunnen uitvoeren. Dit komt doordat we enorme stappen hebben gemaakt op het gebied van digitalisering.Toch lopen we, ondanks dat we al een tijdje gewend zijn aan deze situatie, nog steeds tegen een aantal struikelblokken aan op het gebied van privacy. Het locatie-onafhankelijk en zelfstandig werken vergt grote flexibiliteit bij bedrijven. En hoe zit het precies met de (digitale) veiligheid vanuit huis? Wesley Dijkstra, Sales Manager bij Spy Fy, legt het uit.
Werken vanuit huis is anders dan op kantoor. Zit je aan de eettafel? Heb je een kantoorruimte? Of misschien lig je onderuit gezakt op de bank met een laptop op schoot? Ongeacht hoe thuiswerken er voor jou uitziet, moet je de veiligheidsmaatregelen zeker niet vergeten. Een thuiswerkplek is niet standaard voorzien van dezelfde veiligheidsmaatregelen als op kantoor. Daarom is het van groot belang om iedereen te attenderen op de veiligheidsrisico’s rondom privacy en waar nodig actie te ondernemen.
Privacyrisico’s in relatie tot thuiswerken
We zijn vaak bekend met de risico’s die betrekking hebben op de mentale gezondheid, bijvoorbeeld het vervagen van de scheidingslijnen tussen werk/privé en het verminderen van het persoonlijke contact met collega’s. Er zijn daarentegen veiligheidsrisico’s rondom privacy waar we bij het thuiswerken rekening mee moeten houden.
Volgens deskundigen zijn dat onder andere phishing mails (mailtjes gericht op het verkrijgen van wachtwoorden en andere inloggegevens) en de ongeautoriseerde toegang tot apparaten of een WiFi verbinding. Ook zijn zwakke wachtwoorden en malware op apparaten die worden gebruikt om het netwerk van een organisatie te hacken risico’s die bij thuiswerken horen. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om de privacyrisico’s op een thuiswerkplek te vermijden.
Veiligheid en privacy in je accounts
Het hebben van een sterk wachtwoord is ontzettend belangrijk voor veiligheid op je thuiswerkplek. Een wachtwoord dat jij makkelijk kunt onthouden, is door een hacker eenvoudig te kraken. Gebruik daarom altijd een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Het hebben van hoofd- en kleine letters maakt een wachtwoord ook sterker. Tevens is het gebruik van twee-factor-authenticatie ook een must. Vaak gratis en vooral eenvoudig te gebruiken. Door het gebruik van twee-factor-authenticatie wordt het voor hackers zeer lastig om jouw wachtwoorden te kraken.
Ook werken in de Cloud moet je goed beveiligen. De Cloud is een externe, online opslag om het flexibele en mobiel werken voor werknemers mogelijk te maken. Controleer voordat je overgaat op deze manier van werken altijd de beveiliging en privacy in de Cloud. Ook is het aan te raden om je collega’s te informeren over welke data je wel en welke je vooral niet in de Cloud zet. Zeker als het gaat om gevoelige bedrijfsinformatie of privacygevoelige klantdata!
Update, update, update!
Als gevolg van de toename in het gebruik van VPN-verbindingen merkte de CISA op dat deze mogelijk niet (op tijd) worden bijgewerkt met de nieuwste security updates en patches. Als een VPN niet goed beveiligd is, kunnen kwaadwillenden zonder al te veel moeite zichzelf toegang verlenen. Met alle risico’s van dien. Zorg er dus voor dat VPN-verbindingen die worden gebruikt onder thuiswerkers te allen tijde zijn voorzien van de nieuwste updates.
Vergeet naast het updaten van een VPN-verbinding niet dat al jouw (thuiswerk) apparaten voorzien moeten zijn van de laatste veiligheidssoftware. Zorg ervoor dat je de juiste firewalls en andere netwerkbeveiligingen tot je beschikking hebt en deze ook bijwerkt. Hoewel het lastig lijkt om jouw devices bij te werken, worden updates vaak vrijgegeven om mogelijke beveiligingsfouten op te lossen. Neem hiervoor de tijd; het is het waard!
Wees alert op privacy bij thuiswerken
Niet alle thuiswerkers hebben een device van hun werkgever gekregen. Omdat velen werken op hun eigen laptop, brengt dit enkele risico’s met zich mee. Om deze risico’s te beperken, raden we aan om anderen (familie, kinderen etc.) jouw devices tijdelijk niet te gebruiken. Ook is het verstandig om een webcam cover te gebruiken en je device altijd te vergrendelen als je wegloopt. Als laatste de tip: klik nooit zomaar op linkjes! Check altijd of het geen phishing mail is. Zoals Spy Fy mooi zegt: ”be the agent of your own privacy”.
Bonus tip: bedank jouw collega’s van IT!
Hoewel we allemaal anders worden getroffen door deze (veiligheids)crisis, hebben IT-professionals een bijzondere uitdaging. Ze dragen een groot deel van de verantwoordelijkheid om de gegevens van jouw organisatie veilig en beschermd te houden. Door deze privacytips te volgen en aandacht te besteden aan jouw wachtwoorden, updates en mogelijke waarschuwingen van jouw organisatie, kun je jouw steentje bijdragen om de digitale privacy van iedereen te beschermen!
Nienke heeft haar bachelor Commerciële Economie op zak. Bij Pinkcube zet ze nu haar kennis en creativiteit in. Ze bedenkt en creëert toffe content, speciaal voor jou!
Ze geniet van gezelligheid met vrienden en familie, Achterhoekse tentfeesten en wedstrijden van haar favoriete voetbalclub. Nienke is gek op zonsondergangen. Het liefst bekijkt ze deze elke dag.