Dit zijn dé chocolade trends van dit moment

15 oktober 2024 Geschatte leestijd: 4 minuten
Dit zijn dé chocolade trends van dit moment

Dat we in Nederland en België gek zijn op chocolade is geen verrassing. Hoewel chocolade een vast onderdeel in ons leven is, is de chocoladewereld voortdurend in beweging. Hier zijn 3 chocolade trends die de chocolademarkt domineren. Van duurzaamheid tot een unieke smaakbeleving, ontdek wat er speelt.

Chocolade cijfers in beeld

Dat we in Nederland en België dol zijn op chocolade is geen verrassing. Dat is ook niet zo gek met zoveel tradities waarin chocola de hoofdrol speelt. Sinterklaas, Pasen, Valentijnsdag: overal halen we chocolade tevoorschijn. Nederlanders eten gemiddeld zo’n 4,5 kilo en Belgen zelfs 5,6 kilo per jaar per persoon. Dat we gek zijn op chocolade is ook in de winkelstraat te zien. Volgens het KVK nam het aantal ondernemingen dat chocolade maakt en verkoopt met 29% toe tussen 2017 en 2022.

 

Als er één productgroep gevoelig is voor trends, dan is dat wel die van snoepen zoetwaren. Is er een hype op social media? Dan wordt deze snel opgepikt door consumenten en praten zij hier massaal over. Producenten en verkopers spelen hier weer supersnel op in. Denk bijvoorbeeld aan de Dubai reep die viraal ging via TikTok en al snel in verschillende winkels verkrijgbaar was. Wat we hiermee willen zeggen: ‘Inspelen op de huidige chocolade trends is dus zeker een goed idee!’

Trend 1: Intense smaakbeleving

Tegenwoordig draait chocolade om meer dan alleen smaak: het gaat om de volledige ervaring. Het is een beleving die je kunt vergelijken met die van koffie. Barista’s maken er tegenwoordig een sport van om een simpel kopje koffie om te toveren tot een heus kunstwerk. Denk aan figuurtjes in het schuim – ook wel latte art genoemd – , verschillende (vegan) melksoorten en siroop smaken waarmee je koffie nóg lekkerder maakt. Deze trend zien we ook terug bij chocolade. 

 

Chocolade moet prikkelen, verrassen en een avontuur zijn voor de zintuigen. Denk aan unieke vormen en intense smaken, zoals pure chocolade met een hoog cacaogehalte. Tegelijkertijd zoeken consumenten naar vernieuwende, spannende smaakcombinaties, zoals pure chocolade met koffie en toffee of witte chocolade met framboos en knettersuiker. Deze onverwachte combinaties maken van elke hap een nieuwe ontdekking die echt blijft hangen. Iedereen is dol op deze nieuwe benadering van chocolade, maar onder jongeren is dit al helemaal populair.

Trend 2: Duurzame en ethische chocolade

Duurzaamheid is de nieuwe norm, ook in de chocolade industrie. Steeds meer consumenten willen niet alleen genieten van hun chocolade, maar ook weten waar deze vandaan komt en onder welke omstandigheden het geproduceerd is. Om hen hierover te informeren zijn chocoladekeurmerken in het leven geroepen. Deze keurmerken zeggen iets over de manier waarop grondstoffen verkregen zijn en hoe de samenwerking is tussen boeren en producenten. 

 

Zo heeft het merk Barry Callebaut het Cacao Horizons keurmerk. Dit keurmerk heeft als doel om de leefomstandigheden van cacaoboeren en die van de gemeenschap te verbeteren. Daarnaast maken merken als Tony’s Chocolonely zich sterk voor slaafvrije chocolade, wat hen populair maakt onder bewustere consumenten. Ook bij Pinkcube hechten we veel waarde aan verantwoord geproduceerde chocolade.

Trend 3: Bewuste keuze

Dit jaar zien we een verschuiving naar gezondere alternatieven in de chocolademarkt. Steeds meer consumenten kiezen bewust voor chocolade die niet alleen lekker is, maar ook past binnen een gezonde levensstijl. Met name onder jongeren is dit erg populair. Vegan, suikervrije en halal-chocolade nemen een prominente plek in de schappen in. Veganistische chocolade, volledig vrij van dierlijke producten, wint terrein nu duurzaamheid en dierwelzijn steeds belangrijker worden voor de bewuste consument. Het gebruik van plantaardige ingrediënten, zoals amandelmelk of kokosolie, zorgt voor verrassend romige en volle smaken, zonder in te leveren op kwaliteit of smaakbeleving. Ook suikervrije chocolade, gezoet met natuurlijke alternatieven zoals stevia of kokosbloesemsuiker, wordt steeds populairder bij mensen die hun suikerinname willen beperken. Daarnaast wordt halal-chocolade, dat voldoet aan specifieke religieuze richtlijnen, steeds meer een mainstream optie.

Kortom: wil jij chocolade geven aan je klanten, relaties of medewerkers? Houd dan zeker rekening met de smaakbeleving, duurzame productie en overweeg ook gezonde alternatieven. Ontdek vandaag nog ons bedrukte chocolade assortiment en maak indruk. 

Deel dit bericht

Bekijk ook deze artikelen